Szövetség a Bükki Borvidékért

Alapozó

Az elmúlt hetekben újra felpezsdült az élet a Bükkben, ezért várhatóan itt is több bejegyzésben követjük majd az eseményeket. Azért, hogy jobban átlássuk a hátteret, összefoglaltam az Alapokat.

2018 év végén megalakult a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület. Hajdu Roland vezetése mellett Borbély Roland és Sándor Zsolt borászok maguk köré gyűjtötték azokat az elkötelezett bükki borászokat, akik felismerték, hogy a Bükki Borvidéknek – melynek fényes múltjára már csak a borvidéki településeken fellelhető hosszú pincesorok emlékeztetnek – csak akkor lehet sikeres a jövőben, ha összehangoltan dolgoznak a siker érdekében. Jelenleg tizenhárom borász tagja van a Szövetségnek.

Részletes törekvéseiket el lehet olvasni itt, aktuálisan a bükki borok termékpiramisának megalkotását emelném ki. Adott ugyanis a Bükki OEM rendszer, melyre építve a Szövetség tagjai egy jól meghatározott, ám szigorúbb feltételrendszert vállalva két új borminőségi szintet definiáltak. A mindennapok bora kategóriát a Classic Bükk márkanév alatt, a borvidék csúcsát Terroir Bükk márkanév alatt hozzák majd forgalomba a borászatok. Fontos, hogy nem csak a borkészítési szabályokat fektették le, hanem az ellenőrzési és minősítési rendszert is megalkották. Röviden a folyamat úgy néz ki, hogy aki egy évjáratban Classic Bükk kategóriájú bort kíván készíteni, annak már januárban előre ezt be kell jelenteni. A szőlészeti munkákat rendszeresen jegyzőkönyvezik és ellenőrzik a Szövetség tagjai, majd az elkészült bornak az OEM minősítésen felül egy Szövetségen belül megrendezett minősítő kóstoláson is át kell mennie.

Classic Bükk kategóriájú tétel a borvidék zászlóshajójának célzott bora is, mely a Bükk hegység negyedik legmagasabb csúcsáról a Bálvány nevet kapta. Azonos arányban tartalmaz chardonnayt, olaszrizlinget és zenitet – a négy legjelentősebb fehérszőlő fajtából hármat. A cél, hogy ezzel az egységes borvidéki márkanévvel a nagyközönség számára újra megismertessék a borvidék nevét, és megmutassák azt a megcélzott minőséget, amit a borvidék adottságai nyújtanak. A 2019-es évjáratban hat pincészet készített Bálványt:

  • Csáter Apó Pincéje
  • Gallay Pincészet
  • Hajdu Roland Bükki Borok
  • KT Kézműves Pince
  • Palmetta Pincészet
  • Sándor Zsolt Organikus Pincészete

A Terroir Bükk kategória mögött egy szigorúbb szabályrendszer áll, ezek a borok jelentik majd a borvidéki termékpiramis csúcsát. A kötelező hosszabb érlelési idő miatt ezek a borok még várják, hogy a fogyasztók is megismerkedhessenek velük.

forrás: Pixabax / mathiasboeckel
Fotó: illusztráció